torsdag den 30. september 2010

Kampfrau

Nu har jeg endelig haft tid til at kigge lidt nærmere på den renæssance-underkjole. Jeg har fundet to plausible måder at konstruere den på. Jeg er interesseret i en model, der går højt op i halsen, som denne her: http://www.flickr.com/photos/strawberrykaren/245723777/
 
De to modeller

Jeg har desværre ikke rigtig kunne finde nogle gode kilder, så jeg har brugt, hvad andre har lavet.

Model 1
Model 1 er baseret på landsknecht-skjorten fra Historiska Världar: http://histvarld.historiska.se/histvarld/draekter/draekter.html. Den ligner jo fuldstændig en almindelig middelalderunderkjole. Jeg har angivet nogle ca. mål, jeg vil forvente, den skal have til mig selv. Jeg går ud fra, at ideen er, at man syer for og bagstykke sammen, så langt som man nu synes skulderen skal være, og så rynker man det overskydende stof til en halsudskæring. Rynkerne kan laves som en løbegang eller samles med et stykke stof bagpå. Jeg vil nok gøre det sidste, da jeg godt kunne tænke mig at sy en flæse ovenpå, så kraven bliver højere. Et ualmindelig flot eksemplar af denne model ses her: http://picasaweb.google.se/lia.thornegge/2005StureShirt#
Jeg har, så vidt jeg husker, allerede prøvet at lave denne model, og det var rimelig simpelt.

Model 2
Model 2 adskiller sig sådan set kun fra model 1 ved at have en forhøjet krave. Jeg tænker, at det måske kan gøre det lettere at samle folderne på en pæn måde, når man nu gerne vil have en høj krave. Jeg har desværre glemt, hvor jeg fandt den henne.

Model 3
Og så faldt jeg endelig over denne model med raglan-ærmer: http://scagermanrenaissance.blogspot.com/2007/10/shirt.html Den ser umiddelbart ret let tilgængelig ud, og det kan være en god ting med raglanærmer til en underkjole, så man ikke får alt for mange syninger på skulderen. På den anden side har det nok ikke den helt store betydning, når man planlægger at have noget med pufærmer ovenpå.

Jeg glæder mig helt til at komme i gang med den underkjole.

fredag den 10. september 2010

Kampfrau

Betegnelsen “landsknecht” opstod omkring 1480. Landsknectene var lejesoldater og deltog i mange krige i løbet af 1500-tallet. Landsknectene kom fra det meste af Europa. Regimenterne kunne udføre fra 4000-10.000 mand. Herudover kom de civile, som transporterede diverse fornødenheder. Blandt de civile var kvinder, børn og håndværkere, som stod for madlavning, pleje af syge og sårede, børnepasning samt reparationer.
Landsknechte var let genkendelige på grund af deres specielle tøj, som var fremstillet af langt mere kostbare materialer end det var tilladt for almindelige mennesker at bruge. Landsknectene var nemlig fritaget fra de gældende love om lovlig beklædning for samfundets forskellige klasser.

Kilde: http://en.wikipedia.org/wiki/Landsknecht

En kvinde i landsknectenes følge, en såkaldt “kampfrau”, havde et liv, som var væsentlig anderledes end andre kvinder liv på samme tid. De havde ret til at eje ting, heriblandt deres plyndringer fra slagmarken, som de ofte solgte videre. På den måde fik de penge til mad.
Kvinderne var som regel søstre, døtre eller hustruer til den mand, de fulgte. Det var ikke udsædvanligt for disse kvinder at have mange mænd i løbet af deres liv. Det forventedes ikke af dem, at de fødte et barn om året, som andre kvinder på den tid, så deres gennemsnitlige levetid var højere end hos andre kvinder.
Deres liv var dog langt fra ufarligt. Blev deres regiment overvundet i kamp, var de udsat for plyndringer fra den vindende side og kunne dræbes eller voldtages. På trods af risikoen var deres mulighed for at opnå velstand og et bedre liv væsentlig større i hæren end som bønder.

Kilde: http://www.st-mike.org/groups/german/women.html

10. sep:

Jeg fandt et fantastisk link http://www.livinghistory.dk/. Her er både spændende artikler og masser af billeder fra kirker i Norden.

Her er blandt andet en bog, som jeg vil prøve at få fat i: Janet Arnold: Patterns of Fashion 1560-1620. Jeg håber, der er et par hints om, hvordan man laver en renæssanceunderkjole på den rigtige måde.