fredag den 10. september 2010

Kampfrau

Betegnelsen “landsknecht” opstod omkring 1480. Landsknectene var lejesoldater og deltog i mange krige i løbet af 1500-tallet. Landsknectene kom fra det meste af Europa. Regimenterne kunne udføre fra 4000-10.000 mand. Herudover kom de civile, som transporterede diverse fornødenheder. Blandt de civile var kvinder, børn og håndværkere, som stod for madlavning, pleje af syge og sårede, børnepasning samt reparationer.
Landsknechte var let genkendelige på grund af deres specielle tøj, som var fremstillet af langt mere kostbare materialer end det var tilladt for almindelige mennesker at bruge. Landsknectene var nemlig fritaget fra de gældende love om lovlig beklædning for samfundets forskellige klasser.

Kilde: http://en.wikipedia.org/wiki/Landsknecht

En kvinde i landsknectenes følge, en såkaldt “kampfrau”, havde et liv, som var væsentlig anderledes end andre kvinder liv på samme tid. De havde ret til at eje ting, heriblandt deres plyndringer fra slagmarken, som de ofte solgte videre. På den måde fik de penge til mad.
Kvinderne var som regel søstre, døtre eller hustruer til den mand, de fulgte. Det var ikke udsædvanligt for disse kvinder at have mange mænd i løbet af deres liv. Det forventedes ikke af dem, at de fødte et barn om året, som andre kvinder på den tid, så deres gennemsnitlige levetid var højere end hos andre kvinder.
Deres liv var dog langt fra ufarligt. Blev deres regiment overvundet i kamp, var de udsat for plyndringer fra den vindende side og kunne dræbes eller voldtages. På trods af risikoen var deres mulighed for at opnå velstand og et bedre liv væsentlig større i hæren end som bønder.

Kilde: http://www.st-mike.org/groups/german/women.html

10. sep:

Jeg fandt et fantastisk link http://www.livinghistory.dk/. Her er både spændende artikler og masser af billeder fra kirker i Norden.

Her er blandt andet en bog, som jeg vil prøve at få fat i: Janet Arnold: Patterns of Fashion 1560-1620. Jeg håber, der er et par hints om, hvordan man laver en renæssanceunderkjole på den rigtige måde.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar