mandag den 21. februar 2011

Forklæde med smocksyning

Efter et vellykket forsøg med smock-syning gik jeg i gang med at sy et forklæde i starten af december 2010. Der findes en masse billeder, der viser fine forklæder, se fx denne hjemmeside http://www.larsdatter.com/aprons.htm .

Forklæde med smocksyning i liningen.
 

 
Smock-syning ser flot ud og det giver en dejlig elastisk effekt. Det er sandsynligvis velegnet som afslutning på et puffet ærme eller i halsen, som man tit ser på renæssance-underkjoler. Det var ikke så svært at lave, som det så ud til, det tager bare lang tid. Jeg brugte denne guide http://matildalazouche.livejournal.com/2569.html som inspiration.

Jeg brugte et stykke naturfarvet hør, som var 140 cm bredt. Jeg fandt senere ud af, at det var for bredt og klippede ca. 25 cm af, så jeg var nede på 115 cm – og så havde jeg stadig et pænt bredt forklæde. Jeg startede med at lægge alle kanter bortset fra den øverste, der skulle smock-syes, op.

Herefter markerede jeg 6 rækker på tværs af stoffet, med 1 cms mellemrum. Så syede jeg ritråde i rækkerne, så hvert sting var ca. 1 cm langt (de første målte jeg, herefter var det på øjemål). Da alle 6 ritråde var syet i, strammede jeg helt tæt, og så skulle folderne ellers sys sammen. Det tog temmelig lang tid.

Til sidst syede jeg et bredt bånd på for oven til at binde forklædet med og broderede et mønster i bunden. Bindebåndet er blevet lidt for kraftigt i den opbukkede øverste kant, men fungerer ellers fint.

Forklædets lining, hvor man kan se smock-syningen.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar