tirsdag den 31. januar 2012

Crispinette

31/1 2012

Jeg ved desværre ikke, hvad denne fantastiske hovedbeklædning fra ca. 1300-tallet hedder på dansk. Men det gør den ikke mindre fantastisk. Min inspiration til hatten kommer fra denne meget inspirerende hjemmeside: http://www.kats-hats.co.uk/crispinette.shtml .

Denne hjemmeside http://www.virtue.to/articles/easy_cauls.html har historiske billeder af hovedbeklædningen og praktiske tips til at lave den.

Min plan er at bruge en flamingo-kugle til at lave nettet henover. Selve nettet skal laves af velourbånd.

6/2 2012

Min crispinette er blevet for lille. Stof og stils flamingo-kugler er altså ikke store nok. Så nu har jeg været i Panduro og købt nogle større. Desuden tror jeg også, den er lidt for slasket. Nu har jeg ikke så meget langt hår at fylde dem ud med. Så derfor vil jeg nok komme noget stof i mit næste forsøg, og måske noget wire i "bunden" (altså den del, der skal ind mod ansigtet) for at holde den udspændt.
Bedre held næste gang, som man siger...

16/3 2012

Så lykkedes det sørme at få dem færdig.
Jeg købte en stor flamingokugle i Panduro (tror den var 12 cm i diameter). Til hver crispinette lavede jeg to cirkler af brun hør, som dækkede lidt mere end halvdelen af sådan en kugle (nok til at dække kuglen + sømrum til oplægning). Jeg strøg vliseline på den ene cirkel og syede de to cirkler sammen i kanten, så vliselinen blev skjult.
Så rynkede jeg stofcirklerne i kanten, så det passede med flamingokuglens omkreds, hvorefter jeg pyntede dem med velourbånd og perler.
Så lagde jeg kanterne op.
Men crispinetterne blev faktisk for store og lidt for "slatne". Så derfor rynkede jeg den nederste kant på hver crispinette, så de blev lidt mere "skål"-agtige forneden. Det - fandt jeg senere ud af - hjælper med til at holde på håret, hvilket er ret praktisk.
Crispinette med slør bagfra

Crispinetterne er sat fast på et smalt bånd rundt om hovedet (det hedder vist "fillet"). Et silkeslør, som sættes fast over den ene crispinette og trækkes under hagen over til den anden hjælper med til at holde dem fast ind til hovedet.
Jeg er dog lidt i tvivl om, hvordan man skal drapere sløret, så det ser ordentligt ud bagtil. Jeg synes det ser lidt klodset ud sådan som jeg har gjort. Men så må jeg bare lade være med at vende ryggen til.
Her er crispinetten så fra siden - det ser da ikke så tosset ud :-)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar