24/9 2012
Jeg skal til London-Retur steampunk scenarie i november (http://www.steam-punk.dk/), så derfor skal jeg naturligvis have et nyt kostume. Nu jeg har endnu ikke fået min rolle, så det gør det selvfølgelig lidt svært at planlægge. Men indtil videre går tankerne i retningen af følgende:
Jeg har desuden fundet denne hjemmeside med billeder af nogle meget smukke victorianske kjoler http://www.widowsweeds.com/index.html.
Planen er, at det skal gøres billigt, da jeg ikke har nogen penge og det er et første forsøg. Af materialer har jeg tænkt mig noget af dette sorte stof fra Jysk http://cdn1.jysk.com/getimage/web.large/5393440/WEB/1001 - 149 kr. for 5 m. Jeg er bare lidt bekymret for, at det er så tyndt, at jeg er nødt til at bruge flere lag.
26/9 2012
Gad vide om slæbet er aftageligt? Har spekuleret lidt på, hvad det der bånd rundt om maven gør godt for. Måske er slæbet syet fast til det og så er det samlet på en eller anden måde i siden, hvor den der blomst sidder.
Og så skal man selvfølgelig have noget inden under. Jeg overvejer lidt, om jeg skal tage den lette løsning og lave en bustle-pude eller forsøge mig at lave en rigtig bustle http://www.fashionsoftheages.com/bustle.html. Og gad vide, hvordan det egentlig er at side ned med sådan én på?
1/10 2012
Jeg var til kostumeworkshop i lørdags og var så heldig at tage et par billeder af en kyse + tegne mønsteret af. Og så er det jo en smal sag at sy sådan én, forhåbentligt. Tricket er vist bare hattepap.
Så var der også lige at par tips at hente til kjolen. Mønsteret her er fra Viben Bechs bog: Danske dragter - Moden 1840-1890, som vist er lidt af en bibel til syning af viktorianske dragter. Nu har jeg ikke de store intentioner om, at dragten skal være historisk, men det er jo altid spændende at se, hvordan man kan gøre. Mønsteret skulle gerne passe til kjolen på billedet, som har draperinger, der minder om den, jeg gerne vil sy.
3/10 2012
Så har jeg fået lavet mønsteret til jakken. Jeg besluttede mig for at bruge det gode gamle prinsessesnit. Kunne ikke helt overskue mønsteret med indsnit fra taljen.
Jeg har syet en prøve. Jeg kom selvfølgelig til at sy ærmet på i den forkerte side, så albueindsnittet sidder foran i stedet for ved albuen. Typisk. Men ellers passer ærmet meget godt. Jeg har forsøgt mig med læg (eller hvad man nu skal kalde det), som den sorte kjole har. Det er ret let. Jeg har bare forlænget ærmet med ca. 20 cm., lavet læggene på mønsterpapiret og så tegnet ændringer ind. Læggene er så bare lavet på vrangen og stukket fast.
Prøven er blevet for stram, men det er ikke nogen overraskelse, for mønsteret var i forvejen ret stramt og så har jeg sparet lidt på sømrum.
Bagpå sidder den egentlig som den skal. Siderne skal selvfølgelig være lidt længere, så de passer med bagstykket. Men ellers er den god nok.
Ændringer
- Der tilføjes 2 cm. ekstra midt for.
- Godt med sømrum
- Lidt kortere foran, så den passer med siderne.
- Sider bag længere så de passer med bagstykket.
- Eventuelt en lille krave - jeg har endnu ikke besluttet, hvordan halsudskæringen skal afsluttes. Det er ikke muligt at se på den sorte kjole.
21/10 2012
Kysen er færdig - det var faktisk ret let. Den er ikke så let at holde fast på hovedet, til gengæld. Jeg tror muligvis, jeg har placeret båndet forkert. Men den er stadig meget fin.
Nederdelen forfra (tv) og bagfra (th) |
Så planen er at sy overdelen færdig og så vurdere, om jeg har tid til at lave det rigtige undertøj inden kjolen skal bruges. Og hvis ikke, må jeg bruge den som den er og arbejde videre med den en anden gang.
Det billige stof fra Jysk er i øvrigt udmærket at arbejde med. Det kan tåle strygning ved lav temperatur (dog holder det ikke formen så godt). Det trævler ikke særlig meget og bliver ikke statisk elektrisk - og det er slet ikke gennemsigtigt. Alt i alt en positiv (og billig) oplevelse indtil videre.
25/10 2012
Mourning Dress 1880. Billedet har jeg fundet her: http://plainjaneandnononsense.blogspot.dk/2011_01_01_archive.html |
28/10 2012
Så har jeg arbejdet hele weekenden og nået store fremskridt. En numsepude giver det rigtige look. Den er forholdsvis let at lave, tilgengæld er det ikke så let at få størrelsen rigtig. Jeg startede med at lave den for firkantet - det skal man ikke gøre. Min erfaring fra min første numsepude er: Hellere for lille end for stor! Desuden skal den side ret langt nede - på numsen og ikke i taljen! Det ved jeg også til en anden gang.
Tv: For kile, Th: Efter kile. |
Så langt er jeg nået: Overdel og kyse færdig. Nederdel næsten færdig - jeg mangler at sy flæsen på for neden og lægge den op. Så mangler jeg det skørt, der skal uden over.
Jeg fandt lige denne her side med billeder af historiske sørgedragter http://19thcenturyartofmourning.com/19th_century_mourning_clothing.htm. Det glæder mig at se, at mit billige stof fra Jysk faktisk ligner helt godt det autentiske - blankt og lidt krøllet. Fedt.
8/11 2012
Samling bagpå og slæbforsøg |
Jeg har arbejdet på overskørtet og slæbet dens sidste uges tid. Selve overskørtet er draperet ud over en kort nederdel, som snøres i ryggen. Snøren dækkes af slæbet, som er hægtet på. Jeg ved ikke, hvor historisk korrekt det er, men det virker (forventer jeg).
Kjolen forfra |
Til draperingen foran brugte jeg et stykke trapez-formet stof. Det var 1,5 m langt, ca 1,5 m bredt på den lange side af trapezen og lidt mere end linningens længde på den korte side. Jeg startede med at lave stykket for lille - det skal man ikke gøre, draperinger kræver meget stof.
Slæbet havde jeg svært ved at finde ud af, hvad jeg skulle gøre ved. På billedet til højre ses et af mine mange forsøg på at få det til at se viktoriansk og bustle-dress-agtigt ud. Det lykkedes dog (heldigvis) at få det til at blive pænere end på billedet. Der er brugt omkring 2-2,5 m stof til det. I alt har jeg brugt alle 10 meter stof til kjolen, 2 pakker satinbånd og ca. 8 m flæsebånd.
14/11 2012
Den færdige kjole |
Det havde været noget lettere at lave skørtet "samlet", så det hele var syet sammen med åbning midtbag og ikke som jeg gjorde det med separat underskørt (den lange nederdel) og resten til at tage ud over. Fordelen ved at lave det separat er, at det kan bruges hver for sig, hvilket jeg også gjorde.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar