søndag den 3. maj 2015

Elverkjole

26/4 2015

Jeg købte dette mønster for flere år tilbage, fordi jeg så godt kunne lide de store ærmer. I mit store stoflager har jeg fundet stof til en kjole købt for 10 år siden. Jeg er ikke helt klar over, hvad det er for noget stof - men det er lysegult og der er nok af det. Der er noget lidt stof blankt stof jeg tænker kan bruges til en kjole og et par meter matchende chiffon samt et par meter hvidt forstof - rigeligt til en fin elverkjole. Jeg har desuden købt et meget fint bredt bånd til pynt på halsudskæringen.

Underdelen (den store del) af kjolens ærmer er konstrueret på en lidt speciel måde (se billedet). Jeg går ud fra, at det er meningen at syningen skal komme til at ligge bagpå armen og dermed være mere skjult end ved den type klokkeærmer, jeg plejer at lave, hvor syningen er på forsiden af armen.3/5 2015

Der skulle en del tilretning til at få kjolens form til at passe min form. Den var især lige rigeligt stor omkring brystet og halsudskæringen var meget bred. Jeg har besluttet mig for, at jeg vil lave en til af disse kjoler og næste gang laver jeg mit eget mønster.

Ærmerne var et kapitel for sig at få sat på. Efter tilretningen var ærmegabene nemlig alt for små til ærmerne. Ærmerne havde også en meget højt kuppel, som jeg reducerede en del. Den trapez-formede ærmekile kunne jeg ikke få til at passe, så den blev trekantet i stedet. Jeg forstår ikke helt hvorfor, at mønsteret er lavet med ærmekile og ikke bare et almindeligt ærme.


Påsætning af det brede bånd på halsen viste sig også at være en udfordring, selvom jeg har gjort det mange gange før. Jeg startede med at sy båndet fast længst oppe. Det fik den konsekvens, at der var for lidt bånd, da der naturligvis skal bruges mere til den underste del, som er bredere. Jeg var derfor nødt til at pille båndet af igen og havde heldigvis nok til at prøve igen med et længere stykke. Jeg har lavet små læg i båndet for at få det til at passe med den runde halsudskæring. Jeg ved ikke, om et er den bedste måde at gøre det på, eller der findes en bedre måde. I så fald vil jeg gerne lære den!

Sådan ser kjolen ud lige nu. Den mangler at blive lagt op, få lavet snørehuller, få syet bånd på ærmerne og få syet det sidste af båndet fast i halsudskæringen - et overkommeligt projekt til næste weekend.10/5 2015

Kjolen er færdig!

Forfra - ærmerne er blevet meget flotte. Det kan klart anbefales at lave den slags ærmer i chiffon - og jeg har haft stor glæde af overlockerens rulle-kant funktion til at lægge ærmekanten op.

Fra siden -  man kan se at kjolen har en smule slæb. 

Ryggen - det er selvfølgelig meningen, at den skal være snøret rigtigt - men det viste sig at være meget svært at gøre uden hjælp fra andre. Kjolen har antydningen af slæb bagpå.

Evaluering: Kjolen er blevet rigtig vellykket. Stoffet var utaknemligt at arbejde med. Det er ret stift i det, hvilket gjorde det pænt svært at få syet det brede bånd på i halsudskæringen, uden at  kjolen rynkede. Det er sikkert også en del af årsagen til, at kjolen krævede så meget tilretning.
Ærmerne er en stor succes - det må jeg prøve igen! Chiffon er blevet meget sjovere, efter jeg har købt en overlocker!

Her er et par billeder af kjolen uden mig i:

Kjolen kan købes, skriv en mail til mig på kostumegalleriet@gmail.com, hvis det har interesse.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar