onsdag den 25. marts 2009

Ordliste fortsat

Takker (eng: dagging/jaggs): Savtakkede kanter og ærmeopslag af stof i kanter af mænds tøj og ærmeopslag på kvinders tøj. Blev lavet ved brug af særlige formede metaltilskærere. Kom frem i starten af 1340'erne og blev især set 1380-1420, men fortsatte frem til ca. 1440.

Doublet: Klædning båret af mænd. Gik til hoften eller taljen i længden, polstret krop. Båret over skjorten. Hoserne blev snøres fast til den og rustning kunne sættes fast på den. Findes fra slutningen af 1300-tallet. I 1391 havde den kommende Henry IV en af rødt satin til brug under rustningen.

Frontlet: Den forreste del af en kvindes hovedbeklædning. Blev introduceret i slutningen af 1400-tallet. Som regel et bånd af sort fløjl som blev draperet over det forreste af hovedet

Kjole (Gown): klædning for begge køb, introduceret ca. 1360. Bruges senere til beskrivelse af alle former for formelle yderklædninger med ærmer, uanset længde og form. Er synonymt med det franske "Houppelande" og "robe".

Harlots: Også kaldet gadlings, lorels. Mænds mi-parti hoser, som blev snøret fast til partok (et doubletagtigt klædningsstykke) i 1360'erne.

Heuque: ærmeløs klædning som en kappe, men skåret op i siderne så armene kunne komme igenne. Primært båret af mænd.


Houppelande: ca det samme om Gown i England. mest karakteristiske form ca. 1380-1420, hvor den havde brede, hængende ærmer.
Houppelande, ca. 1410

Kirtle: Inderklædning båret over skjorte eller underkjole, mest af kvinder. Navnet ser ud til at erstatte "tunika" mellem 13- og 1400-tallet. Klædnings funktion var en tidlig form for korset.

Shepard's dance, French, late 15th century
Ingen kommentarer:

Send en kommentar