fredag den 6. marts 2009

Ordliste

Der bruges en mængde forskelige fagord i forbindelse med middeladerdragter. Jeg vil prøve at forklare nogen af dem, da det er utrolig nyttigt at kende til disse begreber, når man skal se efter kilder på nettet.

Alle ord er taget fra ordlisten i bogen "A visual history of costume - the fourteenth & fefteenth centuries" af Margaret Scott, 1986.

Bourrelet: Fransk begreb for en stoppet rulle, som indgår som en del af kvindelig hovedbeklædning. Rullen blev stoppet med tørrede plantestængler og andre lette materialer. Senre blev også mænds hatte udstyret med en bourrelet. Kommer fra det franske ord "bourrer", som betyder "at stoppe" i betydningen fylde.

Brassière: fransk begreb for en kort bolero-agtig jakke båret under roben af kvinder fra ca. 1485 og fremefter. Som regel lavet af sort silke eller fløjl.

Caul: Dekoreret net brugt i velstående kvinders hovedbeklædning.

Chaperon: Fransk udtryk for en hat, der kan have forskellige former, brugt i fjorten- og femtenhundredetallet. Blev først og fremmet båret af mænd, dog blev visse versioner båret af kvinder udendøre, især arbejderklassens kvinder.

Chemise: Fransk udtryk for hørundertøj båret af begge køn.

Kappe: Alle ærmeløse klædninger af en hvilken som helst længde, som bruges som overtøj. I middelalderen skelnede man mellem typer af kapper jf. "cloak" og "mantle", og man skelnede ud fra størrelse og hvor formel dragten var, hvor "mantle" var mest formel.

Coif: en tætsiddende kalot bundet under hagen.

Cornette: Fransk ord for lange hængende stykker stof. svarer til det engelske liripipe og tippet.

Cote: fransk udtryk. Om det klædningsstykke, som blev båret over chemise og under robe for begge køb. Kvinders cote blev snøret foran på kropsstykket og havde korte ærmer til hvilke man kunne fastgøre falske ærmer af finere materialer. Arbejderklassens kvinder kunne bære den som det yderste lag til alle lejligheder, undtagen formelle, som at gå i kirke.
For mænd ses det som ydmygt eller fattigt at bære sin cote yderst.

Cote hardie: Beklædningsstykke for kvinder, der var lige så socialt acceptabelt som roben, men havde en lige så stram kropsdel som cote, dog uden den synlige snøre foran og med lange ærmer lavet samme materialer som resten af kjolen.

Fortsættes...

Ingen kommentarer:

Send en kommentar